------------solventil----------------------------

Solventilen Solarventi

Ingen värme, men cirkulation från solventilen Solarventi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns flera fabrikat av solventiler, vi valde den Dansktillverkade "Solarventi".

Många av företagen som säljer dessa solventiler lockar med en värmeökning, oftast när man behöver värme är däremot på natten och då är det ingen sol istället. Solarventi ger värme, men inget som orkar värma upp huset. Sommartid har vi fått någon grad varmare sedan vi skaffade en Solarventi till vår timmerkåk.

Torrare inomhus med solventil

Något som däremot är mycket bra är cirkulationen av en ganska torr luft. Då huset bara ligger några meter ifrån vattnet så möttes vi alltid av fuktiga madrasser och kondens på insidan av huset. Något som nästan försvunnit helt sedan vi monterade Solarventi. Jag ger alltså Danska Solarventi tummen upp, men tro inte för mycket på försäljningsargument som ökad värme.

 

Bygga en solventil själv

Nästa projekt blir att bygga en egen solventil, då Solarventin kostade oss mellan 4-5000:- och det blir för dyrt om vi skall utrusta alla tre husen med en solventil. Fortsättning följer, men tror inte den här semestern räcker till för något sådant byggprojekt.

 

 

Solarventi skall enligt byggbeskrivningen antingen monteras direkt på väggen eller på taket. Vi valde takmontering för att få optimalt med sol i vårt fall.

Dock valde vi att inte gå direkt genom innertaket, utan gjorde själva rörinfästningen ute på verandataket för minska risken  att få läckage genom takpappen. Röret isolerades istället för att inte luften skall bli nerkyld vintertid av metallen.